Schouderklachten

Wat is een blessure aan je schouderpees?

Schouderklachten zijn een veelvoorkomende blessure in onze maatschappij. Zo’n 80% van alle schouderklachten komt voort uit de pezen onder het schouderdak. De pezen die meestal zijn aangedaan zijn de supraspinatuspees en de lange bicepspees. De klachten kunnen ontstaan door sportactiviteiten, maar kunnen ook spontaan optreden. Bij bovenhandse sporten, zoals honkbal, handbal, volleybal en tennis is er een grotere kans om een peesblessure aan de schouder op te lopen. In het verleden werd gedacht dat de schouderpezen gingen ontsteken op basis van een overbelasting. Hoewel dit het begin kan zijn van een schouderklacht, blijkt er meer aan de hand te zijn. Na een eenmalige, heftige belasting (denk aan de heg snoeien of een toernooi spelen) kunnen de schouderpezen ontsteken. Meestal herstelt dit relatief snel, omdat het om een eenmalige overbelasting gaat. Veel vaker ontstaan de klachten beetje bij beetje. Soms zonder duidelijke oorzaak, maar ook geregeld door bijvoorbeeld een toename in (sport)belasting. Ook inactiviteit (dus langere tijd de schouders veel te weinig belasten) kan voor problemen zorgen. Het peesweefsel in de schouder wordt zwakker en krijgt niet de kans goed te herstellen. Dit kan leiden tot pijnklachten. De ontsteking in de pees is dan vaak al uitgedoofd. De kwaliteit van de pees is echter zodanig verminderd, dat eenvoudige dagelijkse activiteiten voor pijn kunnen zorgen.

Wat zijn de symptomen van een peesblessure aan de schouder?

De voornaamste klacht bij een schouderpees blessure is pijn. Daarnaast is er vaak stijfheid aanwezig. De arm kan niet goed omhoog worden bewogen of het voelt alsof de schouder ‘geblokkeerd’ is. ’s Nachts is liggen op de pijnlijke schouder niet fijn, hoewel op de andere zijde liggen ook vaak voor problemen kan zorgen omdat de pijnlijke arm afhangt langs het lichaam. Activiteiten boven het hoofd en kracht zetten met de arm en schouder geven vaak pijn of zijn helemaal niet mogelijk. Er kan ook pijn zijn in rust (als je niets doet) of in de nacht.

Hoe wordt de diagnose van een peesblessure aan de schouder gesteld?

De schouderpezen liggen diep in de schouder en zijn daardoor wat lastiger te vinden dan bijvoorbeeld een achillespees of elleboogpees. Bij een combinatie van de volgende symptomen is de kans groot dat er pijn aanwezig is uit de pezen van de schouder:

  1. Pijn met activiteiten boven het hoofd
  2. Pijn bij kracht zetten met de schouder of arm
  3. Pijn bij liggen op de schouder
  4. Pijn bij druk op de pezen (palpatie)
  5. Pijn bij specifieke kracht- en rektesten


In sommige gevallen kan een echo worden gemaakt om te bepalen of er sprake is van verkalking in de pees of scheurtjes (cuffruptuur). Wat belangrijk is om te vermelden is dat kalk, scheurtjes en andere dingen die op een echo te zien zijn niet per se tot (pijn)klachten hoeven te leiden. Er zijn veel mensen met kalk in de schouderpezen of kleine scheurtjes, die nog nooit schouderpijn hebben gehad. De uitkomsten van een echo beïnvloeden in eerste instantie ook niet de behandeling. Mocht de peesblessure niet goed reageren op fysiotherapie, dan is dat dus vroeg genoeg om een echo te maken.

Wat is de beste behandeling voor een peesblessure aan de schouder?

Behandeling van een schouderklacht bestaat uit verschillende onderdelen.

  1. Aanpassen van de trainingsbelasting (vaak in eerste instantie bovenhandse sporten vermijden)
  2. Uitleg over de blessure (wat wel en niet te doen?)
  3. Verwachtingen bijstellen (wat kun je verwachten van het herstel?)
  4. Oefentherapie (voornamelijk krachttraining)
  5. Leefstijlfactoren en psychologische factoren in kaart brengen.


Het is belangrijk de schouder niet te zwaar te belasten wanneer deze veel pijn geeft. Er zijn hierbij een aantal richtlijnen die je aan kunt houden:

  1. Tijdens de training mag de pijn in de schouder (op een schaal van 0-10) niet hoger zijn dan 4.
  2. De reactie op de training mag maximaal 24 uur aanwezig zijn en moet dan wegtrekken.
  3. De volgende training kan pas van start gaan wanneer de reactie volledig is weggetrokken.
  4. De pijn mag niet toenemen over de weken.


De schouder volledige rust geven of bijvoorbeeld in een mitella plaatsen is niet aan te raden. Wanneer er erg veel pijn is in rust en ‘s nachts, kan het zijn dat er een ontsteking in de pezen en/of slijmbeurs aanwezig is. Het kan dan helpen om (in overleg met de huisarts) een aantal dagen ontstekingsremmers te gebruiken. Als dit niet het geval is, kan de training (aangepast) worden hervat. Daarbij mag de reactie op de training niet langer zijn dan 24 uur. Is de reactie wel langer? Dan is de kans groot dat de schouderpees weer meer ontstekingsactiviteit laat zien, wat niet wenselijk is voor het herstel.

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is het sterker maken van de pees om de kwaliteit van de pees te verbeteren. Veel oefeningen zijn op internet te vinden, maar de vraag is welk ‘instapniveau’ bij jou past. Veel van de oefeningen die te vinden zijn, zijn overigens helaas gebaseerd op verouderde inzichten. Het doel is om zo zwaar mogelijke oefeningen te vinden, die de pijn niet te veel verergeren. Als de juiste oefeningen zijn gevonden, kan van daaruit de kracht weer worden opgebouwd. Door oefeningen te doen, wordt de schouderpees geprikkeld om nieuw, sterk weefsel aan te maken. De peeskwaliteit neemt daardoor toe, de pijnklachten nemen dan uiteraard af.

Een ander onderdeel van de revalidatie is het in kaart brengen van leefstijlfactoren en psychologische factoren. Onder andere fitheid, overgewicht en stress kunnen sterk van invloed zijn op je herstelvermogen (en dus ook van een schouderpees). Het is daarom belangrijk deze factoren goed in kaart te brengen en te bekijken in welke mate ze van invloed kunnen zijn op jouw herstelproces.

Shockwave kan in de eerste fase worden toegepast om de klachten te verminderen, zodat de oefeningen van start kunnen gaan. Hoewel dit effectief kan zijn om pijn te verminderen, kan Shockwave de peeskwaliteit zelf niet verbeteren.

Hoelang duurt het herstel van een peesblessure aan de schouder?

Het herstel van schouderklachten kan lang duren. Op basis van drie studies concludeert de NHG-Standaard Schouderklachten (de richtlijn voor huisartsen) dat van de patiënten die de huisarts consulteren voor (algemene) schouderklachten ongeveer 30% is hersteld na zes weken, 50% na zes maanden en 60% na twaalf maanden. Deze tijdslijn klinkt misschien lang, maar is vergelijkbaar met andere peesklachten zoals achillespeesklachten of een tenniselleboog. Het proces duurt lang, maar uiteindelijk is het mogelijk van de klachten af te komen.

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 18:00

07:30 – 18:00

Gesloten

Gesloten

Klachten? Wij helpen je graag!