Knieklachten

Wat is een patellapees tendinopathie?

Klachten aan de patellapees komen veel voor. De pezen rondom de knie worden flink belast bij bepaalde sporten, wat kan zorgen voor overbelastingsklachten. Vooral bij sporten waarbij veel gesprongen wordt komen patellapeesklachten vaak voor. De klacht wordt daarom vaak ‘jumpers knee’ genoemd.

De herhaaldelijke sprongbelasting kan leiden tot kleine (micro)beschadigingen in de pees. Normaal is dat geen probleem, wanneer deze de kans krijgen goed te herstellen. Als de trainingsbelasting omhoog gaat, onverwachte piekbelasting wordt gegeven (bijvoorbeeld een toernooi) of het herstel niet goed de kans krijgt, is de patellapees in veel gevallen de boosdoener wanneer knieklachten ontstaan.

In veel gevallen is bij het ontstaan van de klachten dus al een langere periode voorafgegaan aan veranderingen in de pees. De laatste druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen, is dus vaak niet de belangrijkste oorzaak.

Wat zijn de symptomen van een jumpers knee (patellapees tendinopathie)?

De voornaamste klacht bij een patellapees tendinopathie is pijn. Daarnaast kan stijfheid worden ervaren. Opstarten in de ochtend kan voor problemen en gevoeligheid zorgen. Vaak trekt de pijn na 30-60 minuten weer enigszins weg. Tijdens het sporten is dit ook vaak het geval. Bij aanvang van het sporten voelt de pees vaak stijf en pijnlijk. Na een goede warming-up wordt de pijn minder, waarna de training kan worden hervat. Echter kan er wel sprake zijn van een (forse) pijn na de training (zeker bij overbelasting). De reactie kan bijvoorbeeld ook de volgende ochtend nog aanwezig zijn.

Hoe wordt de diagnose van een jumpers knee (patellapees tendinopathie) gesteld?

De diagnose patellapees tendinopathie wordt relatief makkelijk gesteld. Er zijn drie factoren die hierbij leidend zijn.

  1. De symptomen zoals in het kopje hierboven beschreven.
  2. De locatie van de pijn: deze is met één vinger aan te wijzen net onder de knieschijf
  3. Pijn bij aanraking van de patellapees (palpatie).


Wat is de beste behandeling voor een jumpers knee (patellapees tendinopathie)?

Zoals bij alle peesklachten bestaat de behandeling uit een aantal onderdelen.

  1. Verminderen van de trainingsbelasting.
  2. Advies en uitleg over de blessure (wat wel en niet te doen?).
  3. Bespreken van de prognose (hoe lang gaat het duren?).
  4. Oefentherapie.
  5. Leefstijlfactoren en psychologische factoren.


Als de pijn op de voorgrond staat, is het van belang de trainingsbelasting tijdelijk te verlagen. Vuistregels hierbij zijn:

  1. Tijdens de training mag de pijn in de patellapees niet hoger zijn dan 4 (op een schaal van 0-10).
  2. Als er reactie is op de training, moet deze binnen 24 uur zijn weggetrokken.
  3. De volgende training kan pas van start gaan wanneer de reactie is verdwenen.
  4. De pijn mag niet toenemen over de weken/maanden tijdens de revalidatie.


Door een gestructureerd oefenprogramma wordt de pees weer getraind om zo sterk te worden als voorheen. Het is daarbij belangrijk om op het juiste niveau te starten met de oefeningen. Te lichte oefeningen zullen weinig effect hebben, te zware oefeningen zullen leiden tot overbelasting. Door een goede opbouw kan de pees steeds meer hebben en kan sport geleidelijk weer worden hervat tot het oude niveau weer is bereikt.

Ten slotte zijn leefstijlfactoren en psychologische factoren zoals gewicht, voeding en stress een belangrijke factor in het herstel van een peesprobleem. Ook hier zal in het revalidatietraject aandacht voor zijn.

Hoelang duurt het herstel van een jumpers knee (patellapees tendinopathie)?

Het herstel van een patellapees tendinopathie is erg wisselend. In de meeste gevallen duurt het herstel eerder maanden dan weken. Een termijn van 6-9 maanden is niet ongebruikelijk. Er zijn uiteraard mensen die sneller herstellen, maar ook situaties waarbij het langer kan duren. Wij proberen uiteraard een indicatie van het totale herstel te geven na de intake. Gelukkig kan sport vaak al snel weer (aangepast) worden hervat.

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 18:00

07:30 – 18:00

Gesloten

Gesloten

Klachten? Wij helpen je graag!