Hamstringklachten

Hamstringklachten kunnen op twee plekken aanwezig zijn. Diep in de bil (de aanhechting op de zitbeenknobbel) of verderop in de hamstring richting de knie. De klachten diep in de bil worden ‘proximale hamstringklachten’ genoemd. De klachten in het verloop van de spier en bij de knie worden ‘distale hamstringklachten’ genoemd. In deze blog zullen wij het verschil tussen deze twee aandoeningen bespreken. Veel onderdelen zullen echter overeenkomen, omdat het ondanks het verschil in pijnlocatie om één en dezelfde spier(groep) gaat. De officiële benaming van een peesblessure is ‘tendinopathie’.

Wat zijn proximale hamstringklachten?

De bovenste pezen van de hamstrings bevinden zich aan het zitbeen. Een hamstring tendinopathie is een overbelastingsblessure waarbij er langdurig compressie of frictie plaatsvindt ter hoogte van de aanhechting van de hamstringpezen. Als gevolg van deze (langdurige) compressie en/of frictie vindt er een verandering plaats in de pees, die kan leiden tot pijnklachten. Hamstringklachten komen dan ook vaak voor bij de volgende sporten: hardlopen, tennis, hockey en fitness (squatten). Langdurig zitten kan ook voor overmatige compressie zorgen.

Wat zijn distale hamstringklachten?

Bij een distale hamstring tendinopathie zijn de klachten meer richting de knie aanwezig. De aanhechting op het onderbeen staat daarbij vaak centraal. Het ontstaan is gelijk aan de proximale hamstring tendinopathie, echter is hierbij compressie vaak minder van toepassing. Een plotselinge opbouw in sport, langdurig repeterende sporten of juist inactiviteit kunnen leiden tot klachten aan de distale hamstring.

Wat zijn de symptomen van proximale hamstringklachten?

Indien de verandering in de pees, als gevolg van overmatige compressie en frictie, voor pijnklachten zorgt, ontstaan er de volgende symptomen: pijn bij (langdurig) zitten, voorover leunen, lopen en sporten.

Wat zijn de symptomen van distale hamstringklachten?

Ook bij klachten van de hamstring richting de knie zal bij (langdurig) zitten, voorover leunen, lopen en sporten de pijn worden geprovoceerd.

Hoe wordt de diagnose van een hamstring peesblessure gesteld?

Om de diagnose van een hamstring tendinopathie te stellen worden er verschillende zaken uitgevraagd door de fysiotherapeut. Daarnaast vindt er lichamelijk onderzoek plaats om de locatie van de pijnklachten te kunnen beoordelen. Aanvullend onderzoek, zoals een echo, is niet nodig om deze diagnose te kunnen stellen. De diagnose voor distale en proximale hamstringklachten is heel vergelijkbaar, met als verschil dat de pijnlijke drukpunten op verschillende locaties aanwezig zijn.

Wat is de beste behandeling van een hamstring peesblessure?

De beste behandeling van een hamstring tendinopathie is een peesversterkend oefenprogramma. Dat geldt voor zowel de proximale als de distale hamstring peesblessure. Omdat de aanhechting van de hamstring aan het zitbeen zit, vraagt dit een specifieke opbouw in het belasten van de hamstring. Naast een peesversterkend oefenprogramma kan shockwave worden toegepast voor pijndemping.

Hoe lang duurt het herstel van een hamstring peesblessure?

Het herstel van een hamstring tendinopathie duurt 3-6 maanden, afhankelijk van de mate en duur van de klachten.

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 18:00

07:30 – 18:00

Gesloten

Gesloten

Klachten? Wij helpen je graag!