Logo - Pees Centrum Amersfoort

Elleboogklachten

Peesblessures aan de elleboog komen veel voor. We kunnen het onderscheid maken tussen pijn aan de binnenzijde van de elleboog (golferselleboog) en pijn aan de buitenzijde van de elleboog (tenniselleboog).

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een blessure aan de pezen van de onderarm. Bij een tenniselleboog gaat het om pijn aan de buitenzijde van de elleboog. De pezen van de pols- en vingerstrekkers, de spieren in de onderarm waarmee je je pols en vingers kan heffen/strekken, raken geïrriteerd door overbelasting of onderbelasting. In het verleden werd gedacht dat het om een ontsteking van deze pezen ging. Intussen weten we dat de kwaliteit van de pees achteruit gaat. Dit kan gepaard gaan met (korte) ontstekingen, maar de ontsteking zelf is niet het belangrijkste probleem. Als de elleboogpees regelmatig wordt overbelast, krijgt de pees soms niet de kans tussendoor goed te herstellen. Als de overbelasting zich regelmatig herhaalt, blijft er dus een stukje herstel achter. Het gevolg hiervan is dat de kwaliteit van de pees achteruit gaat. De pees kan daardoor steeds minder hebben. In sommige gevallen kan het oppakken van een kopje koffie of het ballen van een vuist al pijnlijk zijn. In andere gevallen wordt de pees juist te weinig gebruikt, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Daarbij spreken we van een onderbelasting. Bij zittend werk, weinig beweging buiten het werk om en eenzijdige belasting van de elleboog door het typen en muizen, ontstaat hetzelfde probleem. De peeskwaliteit gaat achteruit, waardoor lichte activiteiten de pijn al kunnen opwekken.

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog is bijna hetzelfde als een tenniselleboog. Het enige verschil is dat deze klachten aan de binnenzijde van de elleboog zitten. Het gaat hierbij om een irritatie van de pezen die voor het buigen van de vingers en pols zorgen. De overige informatie, die bij de tenniselleboog staat vermeld, gaat ook op voor een golferselleboog. Hierna zullen we de tenniselleboog en golferselleboog dan ook gezamenlijk bespreken.

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog of golferselleboog?

Bij een golferselleboog zijn er klachten aanwezig aan de binnenzijde van de elleboog. Vaak is knijpen of dingen dragen pijnlijk. Bij een tenniselleboog zitten de klachten aan de buitenzijde van de elleboog. Ook dan is knijpen en kracht zetten vaak pijnlijk.

Wat is de beste behandeling voor een tenniselleboog of golferselleboog?

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is de peeskwaliteit te verbeteren. Dat kan maar op één manier: het progressief trainen van de pezen. Een specifiek oefenprogramma op maat is hierbij van belang. Zomaar een aantal oefeningen doen, heeft meestal onvoldoende effect. Het is belangrijk te kijken op welk niveau de oefeningen kunnen starten en daarbij voor een duidelijke opbouw te zorgen. Shockwave kan in de eerste fase worden toegepast om de klachten te verminderen, zodat de oefeningen van start kunnen gaan. Hoewel dit effectief kan zijn om pijn te verminderen, kan Shockwave de peeskwaliteit zelf niet verbeteren.

Hoelang duurt het herstel van een tenniselleboog of golferselleboog?

Het herstel is sterk afhankelijk van de ernst van de klacht en hoe lang deze al aanwezig is. Het gemiddelde herstel duurt 9-12 maanden. Er zijn echter ook voorbeelden waarbij de klachten na 3 maanden zijn hersteld. Andersom zijn er echter ook mensen die er langer over doen. Uiteraard is in die periode wel progressie waarneembaar en kunt u uw activiteiten weer langzaam opbouwen.

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 18:00

07:30 – 18:00

Gesloten

Gesloten

Klachten? Wij helpen je graag!