Achillespeesklachten komen veel voor. Met name hardlopers hebben een grotere kans om klachten aan de achillespees te ontwikkelen. Je hebt een groter risico op achillespeesklachten als je eerder peesproblemen hebt gehad (ook ergens anders in het lijf), als je een afwijkend looppatroon hebt (denk aan een doorgezakte voet) of als je te weinig kracht hebt in de kuitspieren. Voorheen werd gedacht dat een achillespeesblessure een peesontsteking betrof. Inmiddels weten we uit onderzoek dat het niet zozeer gaat om een ontsteking, maar om een verslechtering van de ‘kwaliteit’ van de pees. Het peesweefsel wordt zwakker door herhaaldelijke overbelasting, wat uiteindelijk leidt tot pijnklachten. Bij overbelasting kan er sprake zijn van een (tijdelijke) ontsteking van de pees. Deze ontsteking dooft over het algemeen vrij snel weer uit.
De voornaamste klacht bij een achillespeesblessure is pijn. Daarnaast kan stijfheid worden ervaren. Vaak is ’s morgens de pijn hevig aanwezig, waarbij na het opstarten (30-60 minuten) de pijn weer wat afneemt. Tijdens het sporten is dit ook vaak het geval. Bij aanvang van het sporten voelt de pees vaak stijf en pijnlijk. Na een goede warming-up vermindert de pijn over het algemeen, waarna de training kan worden hervat. Echter kan er wel sprake zijn van een (forse) napijn na de training (zeker bij overbelasting). De reactie kan bijvoorbeeld ook de volgende ochtend worden ervaren.
De diagnose achillespeesklachten wordt relatief makkelijk gesteld. Er zijn drie factoren die hierbij leidend zijn.
Behandeling van een achillespeesblessure bestaat uit verschillende onderdelen:
Allereerst is het belangrijk de trainingsbelasting aan te passen aan wat de achillespees op dat moment kan hebben. Vuistregels die je hierbij kunt aanhouden zijn:
Absolute rust nemen helpt over het algemeen niet, tenzij de pijn dusdanig is dat dagelijkse activiteiten een pijn van 4/10 al ruim overstijgen. Er kan dan sprake zijn van een (tijdelijke) ontsteking van de pees. Dit gaat vaak gepaard met pijn in rust, soms met pijn in de nacht of een hoge intensiteit van pijn bij belasten van de achillespees. Als dit niet het geval is, kan de training (aangepast) worden hervat. Daarbij mag de reactie op de training niet langer zijn dan 24 uur. Is de reactie wel langer? Dan is de kans groot dat de achillespees weer meer ontstekingsactiviteit laat zien, wat niet wenselijk is voor het herstel. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is het optrainen van de pees om de peeskwaliteit te verbeteren. Veel oefeningen zijn op internet te vinden, maar de vraag is welk ‘instapniveau’ bij jou past. De klassieke oefening op de trap (op de tenen gaan staan en doorzakken) is in de meeste gevallen veel te belastend. Het doel is om zo zwaar mogelijke oefeningen te vinden, die de pijn niet te veel opwekken. Vanuit dat punt kan een programma worden gestart om de kracht weer op te bouwen. Door krachttraining te doen, wordt de achillespees geprikkeld om nieuw, sterk weefsel aan te maken. De peeskwaliteit neemt daardoor toe, de pijnklachten nemen dan uiteraard af. Een ander onderdeel van de revalidatie is het in kaart brengen van leefstijlfactoren en psychologische factoren. Onder andere fitheid, overgewicht en stress kunnen sterk van invloed zijn op je herstelvermogen. Het is daarom belangrijk deze factoren goed in kaart te brengen en te bekijken in welke mate ze van invloed kunnen zijn op je herstelproces. Shockwave kan in de eerste fase worden toegepast om de klachten te verminderen, zodat de oefeningen van start kunnen gaan. Hoewel dit effectief kan zijn om pijn te verminderen, kan Shockwave de peeskwaliteit zelf niet verbeteren.
Het herstel van achillespeesklachten kan lang duren. Uit verschillende studies blijkt dat 50% van de sporters na een jaar klachtenvrij is. Na twee jaar stijgt dat aantal tot 85%. Gelukkig kan in een vroeg stadium de sportactiviteit weer (aangepast) worden hervat. Stil zitten is dus niet van toepassing! Het is wel belangrijk je te realiseren dat het verbeteren van de peeskwaliteit tijd in beslag zal nemen. Vertrouwen houden in het proces en met regelmaat de oefeningen uitvoeren zal uiteindelijk zorgen voor een duurzaam herstel.
Contactgegevens
Openingstijden
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:
07:30 – 21:00
07:30 – 21:00
07:30 – 21:00
07:30 – 18:00
07:30 – 18:00
Gesloten
Gesloten
Contactgegevens
Pees Centrum Amersfoort
Jonkvrouw Foeytweg 2
3823 SK Amersfoort
Direct navigeren
Handige links
Voorwaarden