Liespijn

Liespijn is een verzamelnaam voor klachten in de liesregio. De meest voorkomende oorzaak van liespijn is een peesblessure aan één of meerdere van de spieren in de lies. Er zijn twee spiergroepen die voornamelijk zijn aangedaan: de iliopsoas (de heupbuiger aan de voorzijde van de lies) en de adductoren (binnenzijde van de lies). Beide spiergroepen zitten met een pees vast op het bekken/schaambeen. Pijnklachten zijn vaak sportgerelateerd, maar kunnen ook door inactiviteit ontstaan.

Wat is een peesblessure aan de lies?

Bij een peesblessure aan de lies is de pees in de lies overbelast. Dit leidt tot liespijn tijdens en vaak ook na het sporten. De liespijn kan ook in rust of in de nacht aanwezig zijn, dan is de pees vaak ontstoken (peesontsteking). Vaak is verandering in sportbelasting, een piekbelasting (bijvoorbeeld een toernooi) of langere tijd rust en daarna weer sporten een reden van het ontstaan. Er kan ook sprake zijn van een opbouw van overbelasting over langere tijd. De kwaliteit van de pees gaat achteruit, waardoor deze minder belasting aankan. Dit noemen we een ‘tendinopathie’.

Wat zijn de symptomen van een peesblessure aan de lies?

Bij een peesblessure aan de lies staat liespijn op de voorgrond. De pijn is vaak heel lokaal aan de binnenzijde (adductoren tendinopathie) of meer voorzijde (iliopsoas tendinopathie) van de lies. Na het sporten kan de pijn enige tijd aanhouden. Hoe wordt de diagnose van een peesblessure aan de lies gesteld? Een vraaggesprek in combinatie met fysiek onderzoek is voldoende om de diagnose van een peesblessure aan de lies vast te stellen. Er wordt tijdens het fysieke onderzoek gebruikgemaakt van rektesten en spierkrachttesten van de betreffende aangedane spier. Ook kan drukgevoeligheid van de pees bij aanraking een indicatie zijn voor een peesblessure. Het is over het algemeen niet nodig om de diagnose met een echo te bevestigen.

Wat is de beste behandeling voor een peesblessure aan de lies?

Wanneer er sprake is van een overbelasting van de pezen in de lies, is in eerste instantie een vermindering van sportbelasting belangrijk. Wanneer de pezen tot rust zijn gekomen (de ontsteking is dan minder) kan gestart worden met een opbouwend oefenprogramma. Het doel hiervan is om de peeskwaliteit te verbeteren. Krachttraining van de spieren in de lies staat hierbij centraal. Door krachttraining te doen, wordt de peeskwaliteit verbeterd en kan het sporten weer worden hervat. Het is van belang met de juiste oefeningen en intensiteit te starten, zodat de pees niet wordt overbelast. Te lichte oefeningen zetten weinig peesherstel in werking, dus een juiste balans vinden is de uitdaging in het revalidatietraject.

Hoelang duurt het herstel van een peesblessure aan de lies?

De duur van het herstel van een peesblessure van de lies is erg wisselend. De klachten kunnen in 6-8 weken al fors zijn verminderd. Het kan echter ook 3-6 maanden duren, wanneer de peesklachten al langer aanwezig zijn of erg hoog in intensiteit zijn. De fysiotherapeut kan na de intake vaak een inschatting maken van hoelang het herstel zal gaan duren.

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 18:00

07:30 – 18:00

Gesloten

Gesloten

Klachten? Wij helpen je graag!