Heupklachten

Bilpijn kan door verschillende problemen ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn komt vanuit de pezen in de bilregio. Verschillende pezen kunnen daarbij zijn aangedaan. Zit de pijn meer op de zitbeenknobbel? Dan gaat het om de pezen van de hamstring. Vaak is zitten op de zitbeenknobbels (harde ondergrond) een probleem. Meer informatie over hamstring peesblessures kunt u hier vinden. Vaker zijn de pezen meer aan de buiten- en achterzijde van de bilregio aangedaan. Het gaat dan om de aanhechting van de kleine bilspieren (‘gluteus medius’ en de ‘tensor fascia latae’) en grote bilspier (gluteus maximus). In de meeste gevallen is vooral de pees van de kleine bilspier aangedaan (gluteus medius). We noemen dit ‘gluteus medius tendinopathie’.

Wat is een gluteus medius tendinopathie?

Een gluteus medius tendinopathie is een aandoening aan de pezen van de kleine bilspier. De aanhechting van de bilspier raakt geïrriteerd, met als gevolg pijnklachten. De klachten komen vooral voor in twee verschillende groepen.

De grootste groep betreft vrouwen van middelbare leeftijd, waarbij de klachten zonder duidelijk oorzaak zijn ontstaan. Er wordt gedacht aan een hormonale oorzaak, of fysieke veranderingen gedurende de menopauze. Hier is echter nog geen duidelijkheid over.

De tweede groep betreft sporters. Bij een verhoging van de sportbelasting of plotselinge piekbelasting kan de pees van de kleine bilspier overbelast raken. We zien deze klachten veelal bij hardlopers, wielrenners en andere repetitieve sporten.

Wat zijn de symptomen van een gluteus medius tendinopathie?

De voornaamste klachten bestaan uit pijn in de bilspier. Zitten is vaak oncomfortabel, omdat er in die houding veel druk/compressie op de pees aanwezig is. Belasten, zoals wandelen, hardlopen of andere sportieve belastingen, provoceren vaak de pijn. Soms is dat direct bij aanvang, maar vaker komen de klachten na een poosje bewegen op. De pijn is gelokaliseerd aan de buitenzijde en/of achterzijde van de heup en bil. Zit de pijn meer op de zitbeenknobbel, aan de onderzijde van de bilplooi? Dan gaat het om de aanhechting van de hamstrings. Hier is meer informatie te vinden over hamstringblessures.

Hoe wordt de diagnose van een gluteus medius tendinopathie gesteld?

Vaak is het verhaal in combinatie met kracht- en weerstandstesten voldoende om de diagnose van de peesblessure te stellen. Een echo maken is dan ook niet nodig. Drukgevoeligheid van de spierbuik en pees is ook kenmerkend voor deze klachten.

Wat is de beste behandeling voor een gluteus medius tendinopathie?

Krachttraining van de pees is een belangrijk onderdeel van de revalidatie. Door de overbelasting en irritatie, is de peeskwaliteit namelijk achteruitgegaan. De pees kan dus minder activiteit aan dan normaal. Door een specifiek oefenprogramma uit te voeren, gericht op de pees, kan de peeskwaliteit worden verbeterd. Zo kan de pees steeds meer aan en kunnen (sport)activiteiten weer worden opgebouwd. Als toevoeging kan, in de eerste fase, shockwave worden toegepast ter pijndemping.

Hoelang duurt het herstel van een gluteus medius tendinopathie?

Het herstel van deze peesblessure kan lang duren. Cijfers variëren van een herstel in 3-6 maanden tot meer dan een jaar. De duur van het herstel is sterk afhankelijk van de ernst van de klachten, de kwaliteit van de pees en factoren zoals leeftijd en levensstijl. Al deze factoren zullen dan ook onderdeel zijn van het revalidatieprogramma. Zo ontstaat een behandelprogramma op maat, voor de individuele persoon.

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 21:00

07:30 – 18:00

07:30 – 18:00

Gesloten

Gesloten

Klachten? Wij helpen je graag!